Spædbarnsterapi har til formål at behandle tidligt opståede traumer ved hjælp af sprogets forløsende, integrerende og helende kraft, og består i at terapeuten, i et samarbejde med barnets omsorgspersoner, giver barnet sprog for den traumatiske oplevelse – og dermed en legalisering af de følelser som barnet nu måtte have med sig.
Børns traumer kan være opstået af mange forskellige årsager. Bl.a. i forbindelse med adskillelse/svigti barnets tidlige liv, (herunder også tab af følelsesmæssig kontakt), chok, tab, smerteoplevelser. Alle forhold der kan være opstået i forbindelse med sygdom, operationer og indlæggelser, ulykker, utrygge forhold omkring skilsmisse, overgreb og vold som barnet har oplevet, omsorgssvigt og andet.
Spædbarnsterapien er baseret på den overbevisning, at barnet fødes med sprog i sig, og med evnen til at opfatte og lade sig påvirket af sproget, selv fra helt det tidligere liv.
Spædbarnsterapi arbejder ud fra at barnet er ”fanget” i sine symptomer, hvor barnet kan have svært ved at bruge et andet sprog end sine symptomer. Når terapeuten giver barnet sprog for trauma, så oplever barnet at bliver set og taget alvorligt – og kan begynder at opleve at høre til igen. I spædbarnsterapien arbejdes også med oplevelser helt tilbage fra fostertilstanden og omkring fødslen.